Doctor Brønshøj LIGHT

Doctor Brønshøj LIGHT
  Uafhængigt tilhængersite om Brønshøj Boldklubs store fodbold-bedrifter
  50% mindre fedt end tidligere       •       E-mail: doctorbronshoj@sol.dk

Forside
Brønshøj-overblik
Nyhedsarkiv
Siden september 99
Brønshøjs hold
Spillere, træner
Holdopstillinger
Siden august 99
Om Brønshøj
Før, nu og aldrig
Tingbjerg
Hjemmebanen
Lyn-supporter
Tilhænger på 5 min.
Skamhalm
Legenden lever!
Rulletekster
Om Doctor Brønshøj
English English summary English summary
Summary, news...

Brønshøj er på vej til at have 100 år på bagen. Doctoren forsøger her at ridse dele af Brønshøjs historie op. Hænger du på, kan du se nogle fjæs, der har haft stor betydning for klubben, høre om en pokal-triumf som mange i dag har glemt, møde indehaverne af imponerende rekorder, høre om året, hvor Brønshøj vandt – siger og skriver – én kamp (!) og meget mere...
Husk iøvrigt også at besøge Brønshøjs officielle website, hvor du kan få meget mere at vide om klubbens historie, dens øvrige hold, dens imponerende ungdomsarbejde o.s.v. Udcheck også Brønshøjs supporterklub Hvepsene.

Her hos Doctoren kan du vælge mellem:

Pudsige resultater ... Den bedste sæson nogensinde ...
Op og ned med Brønshøj ... En rigtig sur sæson ...
Flest kampe for Brønshøj ... Brønshøj vandt pokalfinalen ...!
Flest tilskuere til en Brønshøj-kamp ... Hvor er det nu Brønshøj ligger ...?
Hvepsen Verner Drabanterne

Pudsige resultater ...
Måske er det ikke specielt pudsigt, men bemærkelsesværdigt er i hvert fald resultatet af den allerførste Brønshøj-kamp: 0-16 mod et hold ved navn Gefion!

I sæsonen 2007-2008 var trofaste Tingbjerg-tilskuere vidner til en Brønshøj-sejr på 8-1. Som Brønshøj-tilskuer får man altså nogle gange op mod en halv snes mål at se for sin entrebillet, og så er prisen pr. mål jo helt rimelig ...

Men 9-måls kampe er ingenting ...: Tilskuerne til 3. divisionskampen mellem Brønshøj og Avarta i juni 1980 fik 11 mål at gå hjem på! 6-5 til Brønshøj blev det, og Avarta brændte oven i købet et straffespark.

Året forinden fik Odense KFUM en rundbarbering med 7-4. Brønshøj var altså ikke fedtede med målene dengang...

Det fik tilskuerne at se til en pokalkamp mod ØB i 1983: Brønshøj vandt en forholdsvis sikker sejr på 11-0... Over halvdelen af Brønshøj-mandskabet kom på scoringslisten:

Avisudklip: Brønshøj - Fr. Amager 5-4...
Spænding til det sidste – Brønshøj har spillet mange uforglemmelige og målrige kampe. Avisudklip, sept. 92.

De elleve garn blev sat ind af Kim Mikuta, Verner Eriksen og Lasse Jacobsen som hver scorede 2 gange, mens Leif Sørensen, Tommy Nielsen, Jan Hansen, Claus Christensen (yes, målmanden...) og Kent Nielsen nøjedes med en enkelt kasse hver, og det rakte altså lige nøjagtig til at Hvepsene kunne gå videre ...

Men 11 mål er ingenting ...: Tilskuerne blev sendt hjem med 12 mål, og Næstved med 8, i Brønshøjs 8-4 sejr 2. division i 1968. Sydsjællænderne førte sågar med 1-4 ved pausen, så Brønshøj vandt altså 2. halvleg med 7-0. Det kan man sgu da kalde et come-back af Hvepsene!

Men 12 mål er ingenting ...: I Lendemark får de stadigvæk nervøse trækninger ved tanken om 13-måls-kampen i 1954-55 sæsonen. Hvepsene nappede en 10-3 sejr!

Nu er antallet af mål jo heller ikke alt. Måden som målene scores på tæller også ...: Kan spillerne ikke fremtvinge mål, så kan massøren! Ved stillingen 1-1 i en udekamp mod Nr. Åby i 1995, satte de foretagsomme fynboer ingen ringere end deres massør Erik Jørgensen på banen ét minut før tid. Ved første boldberøring tumlede massør Jørgensen omkuld sammen med Brønshøjs målmand Lundstrøm, og så var der straffespark. Resultat: 2-1 til Nr. Åby. Til gengæld sagde Brønshøj tak for sidst med 6-0 i returkampen på Tingbjerg ...

Det smukkeste mål, der nogensinde er scoret af en Brønshøj-spiller, blev sat ind af Jan Verner Hansen i 1986 i en kamp mod Kastrup.
Ken Thorius sendte bolden i en blød bue ind foran mål, hvor en fuldstændigt udækket Jan Verner ramte den lige i måsen og sendte den hårdt og klokkerent i netmaskerne.
Nu fik Ken Thorius jo et par gode sæsoner for Brønshøj. I 1986 spillede Thorius dog i Kastrup - men det var altså et flot mål af Jan Verner; Brønshøjs målmand var helt chanceløs! Kastrup vandt 2-1 ...

Op igen

Op og ned med Brønshøj ...
Doctoren havde aldrig troet, han skulle komme til at skrive “ned med Brønshøj”, men overskriften passer godt på Hvepsenes historie, der som nævnt er fuld af bølgegang.

Brønshøj debuterede i Danmarksturneringen i 1945 og vandt 3. division i 1946-47. Efter et par år i 2. division måtte Hvepsene ned igen, men i 1956 vandt man igen 3. division, og så begyndte det at gå stejlt opad mod dansk fodbolds top.

I mellemtiden havde Brønshøj i 1955 fået sin første landsholdsspiller, det ualmindeligt store angrebstalent Ove Andersen, der fik debut på såvel Brønshøjs førstehold som på landsholdet som blot 17-årig.

Ove Andersen er måske Brønshøjs bedste angriber gennem tiderne, men hans karriere blev tildels smadret af en knæskade han fik i en landskamp mod Holland.
I de år var det i øvrigt lige før Brønshøj udgjorde det halve landshold: Mogens Machon med den finurlige teknik, slideren Benny Lohse og den stærke Willy Kragh fulgte alle snart i Ove Andersens fodspor.

Ove Andersen
Ove Andersen - Brønshøjs første landsholdsspiller.
   
Brønshøj-jubel i Idrætsparken 1961
Jubel i Idrætsparken - Brønshøj er for første gang nogensinde i 1. division. Året er 1961.

I 1961 vandt Brønshøj 2.division suverænt og var for første gang i historien i 1. division, Danmarks bedste række.

Oprykningen til 1.division skete med ungareren Janos Nagy som træner, og med et Brønshøj-hold så fuldt af glimrende boldspillere, at man skulle tro, det var løgn. Det var året, hvor Preben Arentoft, der blev Brønshøjs sjette landsholdsspiller, fik debut – men holdet bestod som nævnt af lutter super-navne, og sågar legenden Ove Andersen fik come-back.

Året efter, i 1962, blev Hvepsene nummer 6 i 1.division efter mange flotte kampe, men i 1965 stod den igen på 2.divisionsbold.

Og så skal vi se lidt farver: Fra Jørn Rasmussen har vi modtaget et pragtfuldt holdbillede fra Dansk Familieblad nr. 39, 1964:

Brønshøj Boldklub fra Dansk Familieblad nr. 39, 1964 (foto:  A. Petersen)
Stående fra venstre: Lars Grandt (målmand), Freddie Lorentzen (innerwing), Gunnar Bjernemose (halfback), Jørgen Petersen (innerwing), Ove Andersen (forward), Jørn Larsen (træner). Siddende fra venstre: Ole Kisum (wing), Tommy Larsen (wing), Freddie Hansen (halfback), Ove Hansen (back), Bent Mikkelsen (back), Finn Hartmann (halfback). Foto: Allan Petersen.

I 1969 spillede Brønshøj sig i 1.division igen, denne gang med en træner, der blev kaldt “Løven.” I 1973 var eventyret påny slut, og opgaver i 2. division ventede.

Men denne gang gik 2. division rent ad helvede til, og Brønshøj røg lige ned i 3. division. Så fulgte et par år med vekslen mellem 3. og 2. division, blandt andet med den nu “pensionerede” Arentoft som træner.

Preben Arentoft - tung dreng i Brønshøjs historie
Arentoft - en af de helt tunge drenge når vi taler Brønshøjs historie. Her nyder han en vand i sin tid.

- Men så skete der også noget... I 1981 rykkedes op fra 3. division med Jimmy Strain som træner, og i 1982 førte den nye træner Ebbe Skovdahl holdet i 1. division for tredie gang, og dét med et rent vidunderhold. Nu skulle Brønshøj snart få sin bedste sæson nogensinde (se “Den bedste sæson nogensinde ...”).

Efter nogle fede år vendte lykken dog, og efter sæsonen 1989-90 rykkede Brønshøj ud af den bedste række og har ikke været forbi siden.

Det betyder imidlertid ikke, at der ikke er blevet spillet noget glimrende fodbold. Det er foregået på Tingbjerg, for dertil rykkede klubben sine hjemmekampe da medie- og tilskuerinteressen begyndte at visne. Trofaste Tingbjerg-tilskuere har været vidne til mangen en fin sæson i 90erne – ganske vist ofte i regn og blæst, for ly og læ har vi jo i mange år ikke haft meget af på Tingbjerg før 2003, hvor tribunen kom til.

Carsten Vittrup - lavede garn i 90erne
Vittrup - lavede garn sammen med Slatanach i begyndelsen af 90erne.

Nå, det gik skidt lige efter nedrykningen i 1990, men med folk som Slatanach og Vittrup til at lave målene, Thorius, Jan Verner, Tommy Nielsen, m. fl. på midtbanen og Torben Larsen, Mamsen, Thomas Jensen og Lars E. – samt ikke mindst Jesper Hansen i målet - til at lukke af for modstanderne, kom der efterhånden skik på sagerne.
Der var turneringsomlægning i de sæsoner: Nu skulle der være Superliga og alt muligt andet gejl. Brønshøj var med i kapløbet om at komme med i den nye 1. division og sikrede sig billet til kvalifikationskampene på et mål af Torben Larsen mod Fremad Amager ude i Sundby Idrætspark.

Kvalifikationskampene (2 styks) stod mod Birkerød, og der var spænding til det sidste, indtil Slatanach scorede det forløsende mål i 2. kamp i Birkerød. Doctoren husker det (ret) tydeligt. Han havde været på værtshus ude på Amager eller Christianshavn eller sådan noget aftenen forinden og vågnede først op, da kampen var i gang. Hyrevogn til stationen, toget til Birkerød, og dét i en fart –men det var alle pengene værd: Brønshøj kom med i den nye 1. division ...

Den næste gode portion sæsoner vekslede Brønshøj mellem at ligge i 1. division og Kvalifikationsligaen - endnu en spøjs opfindelse: Et hav af kampe gjaldt ikke andet end æren og entréindtægterne; men publikum fik alligevel god bold for pengene takket være folk som Brian Mortensen, Munksø, Kim Larsen, den altid kæmpende John Andersen og mange flere, der spillede for Hvepsene i de år.

Til og med kunne man også opleve klassespillere som Allan Olesen, Thomas Høyer og Martin Birn i sort og gult. Olesen kom siden i landsholdsperiferien, optrådte ufrivilligt med bar røv i en pokalfinale for AB, og blev udlandsprof i fransk og siden jysk fodbold. Også de to andre herrer har mangt en gang været i fokus i dansk topfodbold: Høyer blev mester med Herfølge, og Birn var en suveræn ankermand hos Lyngby inden han overgik til Nordsjællands antageligt sydligst beliggende fodboldkonstruktion i Farum.

I de seneste år har der været lidt bølgegang op og ned, og der er indimellem blevet budt på 2. divisionsfodbold på Tingbjerg. Historien ender imidlertid godt, for som det fremgik af den vidunderlige sang Sort-gule farver, der i sin tid gjaldede i højttalerne i Vanløse Idrætspark, sikrer holdet sig guld en skønne dag ...
Doctoren spår: Brønshøj når langt i år. Om ikke andet, så rimer det da ...

Op igen

Flest kampe for Brønshøj ...
Klubrekorden for flest førsteholdskampe har Brian Kaus.
Ikke mindre end 347 førsteholdskampe for Brønshøj er det blevet til, og så skal man jo heller ikke glemme, at Kaus foruden i Brønshøj også har spillet på topplan i B 1903, København og Lyngby. Hatten af for Kaus!
Indtil efteråret 2003 sad Leif Sørensen (ham fra den uovervindelige duo Leif og Kent ...) på rekorden med sine 345 førsteholdskampe og 60 mål for Brønshøj.
På billedet ses de to legender sammen, da
den hidtidige rekordholder Leif Sørensen lykønsker Brian Kaus med den nye rekord i efteråret 2003
Leif Sørensen lykønsker Brian Kaus med den nye rekord (foto: T. Brygger)
(Tak til Thomas Brygger for foto)

Op igen

Flest tilskuere til en Brønshøj-kamp ...
Aldrig har der været så mange tilskuere til en Brønshøj-kamp som i 1958, da 31.000 så pokalsemifinale-omkampen mod KB. Brønshøj tabte 0-2, men først efter at en KB'er havde taget med hænder på målstregen og Hvepsene havde brændt det efterfølgende straffespark ...

Så sent som i 1987 var der 8.200 tilskuere til 1.divisionskampen mod Brøndby i Vanløse Idrætspark. Der var så stort pres på tælleapparaterne, at kampen blev udsat i 10 minutter for at få alle med ind.

Det lignede i øvrigt længe en Brønshøj-sejr i den kamp: Michael Bo (Nielsen) havde bragt Brønshøj foran, men en halv snes minutter før slutfløjtet fik Brøndby frispark. Vanløse Idrætspark var som nævnt proppet, og nogle småunger løb og legede halvt inde på banen.

Mens stadion-speakeren anmodede rollingerne om at skrubbe ud på tilskuerpladserne, benyttede Brian Laudrup forvirringen til at score direkte på frisparket – et flot mål, men man kan diskutere om det var 110% sportsligt af lillesøster Laudrup ... Senere scorede også Henrik Jensen, så Brøndby vandt 2-1.

Plakaten der reklamerede for kampen Brønshøj - Brøndby  26. april 1987, men SDS-reklamer og hele svineriet (foto: J. Rasmussen)

Plakaten fra kampen mod Brøndby i april 1987 (foto: Jørn Rasmussen)

Op igen

Den bedste sæson nogensinde ...
Sæsonen 1984 er rent placeringsmæssigt det bedste Brønshøj har præsteret. Efter oprykning fra 3. division i 1981, fuld fart gennem 2. division i 1982 og et mellemår med en 12. plads i 1. division i 1983, blev Brønshøj landets 5. bedste hold i 1984.

Fernando Olsen - teknikken i orden
Fernando Olsen - havde teknikken i orden og var medvirkende til Brønshøjs bedste placering nogensinde.

Kun Vejle, AGF, Lyngby og Brøndby endte højere det år, men selv dem bød Brønshøj på kvalificeret modstand: Brøndby fik klaps af Hvepsene på Brøndby stadion, og dét års mestre fra Vejle blev kørt rundt i manegen i Brønshøjs 3-0 sejr i Vanløse Idrætspark.

Nøglen til succesen var dels den rette blanding af spillere som Kent og Tommy Nielsen, Fernando Olsen, Leif Sørensen, Jan Hansen, Jan Juul, målmand Claus Chistensen osv., dels den kompetente – og dengang ret unge – træner Ebbe Skovdahl, der sidenhen drev det vidt længere ude i forstæderne.

Op igen

En rigtig sur sæson ...
Pudsigt nok er der ikke langt mellem Brønshøjs bedste sæson, og noget der godt kunne ligne den værste, i hvert fald for os tilhængere, der godt kan lide en sejr i ny og næ.

I 1978 endte Brønshøj sidst i 2. division. Det var jo skidt i sig selv, men faktisk var 1978 året, hvor Brønshøj kun vandt én kamp - og man spillede immervæk 30 på en sæson! Sejren kom oven i købet på udebane mod B1909, så hjemmepublikummet havde virkelig ikke meget at grine af dét år.

Det havde de heldigvis allerede året efter, hvor angriberne Michael Manniche og Morten Svart lukkede op for godteposen og lavede garn på samlebånd. Og inden for meget få år skulle Hvepsene lege med i toppen af dansk fodbold ...!

I sæsonerne årene 2005 og 2006 gik det ejheller for fedt: Da Brønshøj 8. oktober 2006 vandt ude over Roskilde, var det Brønshøjs første sejr i 414 dage, eller ikke langt fra de 10000 timer ... Daværende Brønshøj-træner Per Berg udtalte efter sejren, at det var bedre end sex!

I vinterpausen 2006-2007 tiltrådte Bo Henriksen som træner, og han fik humøret tilbage i Brønshøj med en sejr i første forsøg, på udebane i Slagelse 1. april 2007.

Op igen

Brønshøj vandt pokalfinalen ...!

Hvepsene vandt pokalen 1982. Grunden til at der ikke er blevet gjort så meget stads ud af det, er, at det ikke var DBUs landspokal Brønshøj vandt.

Det var den “lille” pokal, Carlsberg Grand Prix – Danmarks daværende liga-pokal.

Brønshøj lå i 1982 i den næstbedste række, men havde et mildt sagt talentfuldt hold.

På vej til finalen slog Brønshøj bl.a. 1. divisionsholdene Køge (i to omgange p.g.a. en dommerfejl), Brøndby (med M. Laudrup (som spiller...)) og AGF.

Brønshøj vandt pokalfinalen!
Carlsberg Grand Prix-finalen 1982 - Brønshøj nappede pokalen på en fantastisk 2. halvleg.

     
Eliasen - scorede til 3-0 i pokalfinalen
Johnny Eliasen - dejlig fightertype. Han scorede til 3-0 i finalen.

Finalen stod i Idrætsparken mod Hvidovre, og på en pragtindsats i 2. halvleg vandt Brønshøj 3-0. Brønshøjs målscorere var Per Goe, Kent Nielsen og Johnny Eliasen. Tilskuertallet var helt vildt lavt (1461), så der var masser af ekko i parken når Brønshøj-tilhængerne jublede.

Lad os se Brønshøjs pokalvinder-hold, for det var folk, der kunne spille bold: Henriksen, Goe, K. Nielsen, Poulsen, Marcussen, Mikuta, Sørensen, T. Nielsen, Juul, Eriksen, Eliasen.

Op igen

Hvor er det nu Brønshøj ligger ...?
Da klubben blev stiftet i 1919, var Brønshøj ikke helt den bydel, den er i dag. Der var ligesom mere plads og flere græssende køer. Man kunne dengang spille fodbold ved Husumvej/Slotsherrensvej, så det gjorde Brønshøj fra starten i 1919 og indtil 1932, da man efter et smut til Genforeningspladsen rykkede til Rådvadvej.
Brønshøj lå så i moselandet mellem Utterslev og Emdrup indtil 1976, da Tingbjerg blev hjemsted.

I tidernes løb har Brønshøj spillet sine hjemmekampe forskellige steder, når klubben er rendt ind i storhedstider, og der har været mange tilskuere på lægterne. Bl.a. har Idrætsparken været hjemmebane for Brønshøj.

Det er dog ikke mindst i Vanløse Idrætspark, at mange af Brønshøjs bedste kampe er blevet spillet. En overgang spilledes hjemmekampene i Vanløse sågar på det klassiske morgenbajer-tidspunkt søndag klokken 10 – nu til dags kan man vist ikke engang opleve den slags på Amager længere ...

I dag spilles kampene som bekendt på Tingbjerg Idrætsanlæg. Dér bør du tage ud når Brønshøj spiller!

Hvepsen Verner ...
Brønshøjs maskot er naturligvis en hveps, og han lyder navnet Verner.

Siden ruder konge var knægt har hvepsen ligget med brodden hen over klublogoet, men siden april 2005 (i øvrigt i en kamp mod AB, der senere blev annulleret pga. fusk) har hvepsen Verner også optrådt som en mandsstor, røvvrikkende og blandt både børn og voksne yderst populær tolvtemand til alle hjemmekampe.

Brøsnhøjs maskot, hvepsen Verner (foto: T. Brygger)
Hvepsen Verner skridter fronten af forud for en hjemmekamp mod Randers i foråret 2006.
(Tak til Thomas Brygger for foto)

Drabanterne
Brønshøjs støtteforening Drabanterne, har siden stiftelsen den 12. april 1945 haft som formål at støtte Brønshøj Boldklub og samle sine medlemmer til fornøjeligt og kammeratligt samvær. Denne formålsparagraf bliver efterlevet hvert eneste år. En drabant er en slags væbner, der sørger for at værktøjet er i orden, og det er ikke småpenge, Drabanterne gennem årene har doneret til klubbens ungdomsarbejde. Pengene skaffes ved afholdelse af bankospil, lotterier, salg af souvenirs, medvirken på kræmmermarkeder osv.

Drabanterne uddeler hvert år Drabantprisen samt Carlo Jensens Mindepokal. Sidtnævnte gives til en person, der yder et stort arbejde for klubben, idet der især tænkes på personer, der ikke er ledere og trænere. Første modtager af Carlo Jensens Mindepokal var Inger Middelboe – kendt af generationer af kunder i souvenirboden – i 1988.

Der er lidt loge over Drabanterne, med optagelsesritual, grønt klæde, hammer, klokke og lys, men der er ellers intet selvhøjtideligt over foreningen. Tværtimod; det gælder om at give den en skalle til fordel for Brønshøj. Og så om at hygge sig, selvfølgelig. Drabanterne er ganske enkelt en uundværlig del af Brønshøj, og alle der kommer i klubben eller til kampene bør sende dem en venlig tanke.

Drabanterne kan besøges på www.drabanterne.dk, hvor man også kan handle brønshøj-souvenirs online. Blandt andet de legendariske gråmelerede Brønshøj-underbukser. Vi går selv med dem, og de kan anbefales. Der er særpris på to par, og der er plads til begejstring i dem.


Fra de hellige haller: Drabanternes broderede grønne klæde, håndskreve optagelsesritual mv.
(Foto modtaget med tak fra Overdrabant Kurt Arnstien)

Op igen

Doctor Brønshøj anbefaler Brønshøjs officielle supporterklub Hvepsene. Doctor Brønshøj er et uafhængigt tilhængersite og repræsenterer ikke Brønshøj Boldklub eller nogetsomhelst andet.